Până la susținerea examenului de titularizare, viitorul profesor va trebui să urmeze, pe durata unui an, un stagiu de pregătire psihopedagogică, în cadrul unei școli, unde de altfel va și preda.
În timpul acelui an de pregătire, viitori profesori își vor alege un mentor, pe lângă care vor învața meserie.
Stagiul de pregătire va cuprinde două etape: evaluarea din punct de vedere al abilităților de a deveni dascăl (evaluare realizată de mentor) – etapă de altfel eliminatorie și care va conține și 3 inspecții la clasă, și o probă teoretică pe care viitorul profesor o va susține într-o universitate. De la universitate va primi diploma de professor, cu care se va prezenta la examenul de titularizare. Dacă însa nu trece de proba teoretică, viitorul profesor mai are voie să încerce să obțină diploma de profesor încă doi ani.
Rămâne valabilă ideea conform căreia te poți titulariza doar dacă obți cel puțin nota 7.
În timpul stagiului de practică, profesorul va fi plătit la nivelul unui debutant. sursa
Analizând aceste noi reguli îmi vin imediat în cap niște nedumeriri.
-
Ştim prea bine că există școli care au nevoie de profesori pentru doar câteva ore (acele posturi incomplete). Ei bine, poți oare să urmezi acel an de stagiu cu doar câteva ore, ca mai apoi să dai acel examen din etapa a doua?
-
Cum adică viitori profesori își vor alege un mentor? Va exista o listă de mentori și va fi din nou o sedință în care fiecare își va alege un mentor, în funcție de rezultatele de la facultate sau în funcție de ce anume … sau … în fine... cum se va face oare selecția ?
Întrebari fără raspuns sunt multe, poate le vom găsi și răspunsurile…cândva…
2 comentarii :
Oarecum amuzant...e ca si chestia aia cu "respecta legea"...dar cum s-o respecti cand nu poti crea cadrul legal pentru ea ?
'oarecum amuzant' bine spus
Trimiteți un comentariu