duminică, 25 ianuarie 2009

La révolte des anges (Anatole France - 1914)

"Cei care citesc multe cărţi sunt aidoma celor care prizează haşiş. Trăiesc într-un vis." (Anatole France)

Anatole France este numele de scriitor al autorului francez Jacques Anatole Francois Thibault, laureat al premiului Nobel pentru literatura in 1921. S-a nascut la Paris, in data de 18 aprilie 1844. S-a stins din viata la varsta de 80 de ani.

Mai bine sa fii urat pentru ceea ce esti, decat sa fii iubit pentru ceea ce nu esti."

La révolte des anges

...sau Marea Lupta dintre Hristos si Satana, inceputa in cer prin revolta ingerilor condusi de Lucifer.
...ilustrarea capacitatii de dedublare a diavolului; practic, Lucifer renunta la o eventuala victorie definitiva, zice Anatole France, asupra lui Dumnezeu, pentru ca in aceasta situatie nu s-ar produce decat o simpla schimbare a rolurilor. El, Lucifer, ar urma sa preia insusirile contestate atata vreme ale lui Dumnezeu, iar Dumnezeul detronat ar accede treptat din nou spre pozitia de invatator al lumii.

Sensul cartii
In esenta, cartea descrie revolta ingerilor deranjati de despotismul lui Dumnezeu. L-au inlocuit cu un inger; care in putin timp a capatat aceleasi deprinderi ca si precedentul Dumnezeu.
Totul porneste de la ingerul pazitor care si-a parasit postul, dupa ce si-a bagat nasul in biblioteca, printre documentele si manuscrisele vechi. Capatand taina cunoasterii, s-a razvratit.
Originea pacatului
Cauza suferintei noastre este pacatul din inima omeneasca.
Dumnezeu nu poate pacatui, caci natura Sa nu este o natura pacatoasa.
Pacatul a inceput cu Satana, fiinta creata numita Lucifer, care era un inger in cer. Lucifer era langa tronul lui Dumnezeu. El conducea ostile ingeresti. El era plin de intelepciune si nespusa frumusete. Lucifer a devenit diavol prin incercarea lui de a fi ca Dumnezeu. Mihail a aparat imparatia cerului si, in conflictul care a urmat, Satana a fost alungat din cer. Multi ingeri l-au urmat pe Satana si au fost aruncati din cer impreuna cu el. Acest pamant a devenit cartierul sau general in conflictul dintre bine si rau, dintre Hristos si Satana.
Satana este numit Beelzebub, domnul dracilor. Satana a condus pe ingerii cazuti in revolta contra lui Dumnezeu. El este domnul demonilor sau ingerilor cazuti.

Dumnezeu l-a creat pe Lucifer ca inger desavarsit in frumusete si fara pacat, avand o mare inteligenta si o impunatoare personalitate. In mandria si egoismul sau, Lucifer a devenit Satana sau diavolul. Dumnezeu este dragoste si El putea crea fiinte inteligente cu puterea de a alege, asa cum ne-a creat si pe noi. Cat timp posedam puterea de a alege, suntem liberi sa alegem pentru noi insine.
Meditand...
Ingerii au fost creati de Dumnezeu din nimic, prin intelepciunea, dragostea si vointa Sa.
Ingerii sunt fiinte imateriale, personale si marginite, dar superioare omului, atat in putere, cunoastere, cat si in virtute.
Diavolul poate ispiti omul, dar nu poate trece peste vointa omului, nu-l poate constrange sa pacatuiasca.

Citate

  • “Un adevar indeobste admis spune ca este nesanatos sa meditezi si ca adevarata intelepciune este de a nu te gandi la nimic.” (pag. 37)

    “Cateodata, Maurice, se trezea in taria noptii, parandu-i-se ca aude in camera vecina zgomot de file intoarse sau plesnetul infundat al unor tartaje cazand pe parchet.
    Intr-o dimineata [...] pe cand isi cauta in fata pavilionului cheile ratacite prin buzunare, urechea ii prinse distinct un glas care suspina:
    - Cunoastere, unde ma duci? Unde ma tarasti, gandire?
    Dar, patrunzand inauntru, nu vazu pe nimeni si isi spuse ca ii tiuisera urechile.” (pag. 41)
    tartaj = carticica, condica, registru;

  • Maurice, Gilbert des Aubels (“sotia distinsului consilier al Curtii”),
    ingerul (Abdiel pentru ingeri si sfinti, Arcadie pentru oameni):
    “- Cine esti dumneata?
    - Sunt un inger, raspunse vocea.
    - Ce spui?...
    - Sunt un inger; sunt ingerul pazitor al lui Maurice.
    - Mai spune o data! ... Innebunesc ... Nu inteleg.
    Fara sa inteleaga mai mult, Maurice era indignat.
    - Esti un necioplit...Fa-mi placerea si iesi pe unde-ai venit.
    - Maurice d’Esparvieu, relua galsul cel dulce, Acela pe care il adorati drept
    creatorul vostru a randuit pe langa fiecare credincios un inger, cu menirea de a-l indruma si pazi [...]. Aveti in fata voastra unul din acesti ingeri – al vostru, Maurice. Am fost insarcinat sa veghez asupra curateniei voastre si sa va apar castitatea.” [...]
    Va voi dezvalui o taina de care depinde soarta universului. Ridicandu-ma impotriva Celui pe care il socotiti creatorul tuturor vazutelor si nevazutelor, eu pregatesc revolta ingerilor.
    [...] si ingerii cei buni sunt supusi greselii, pacatuiesc in fiecare zi si cad din cer ca mustele.[...] Aflandu-ma in preajma dumitale, intr-o casa care adaposteste una din cele mai vaste biblioteci din lume am prins gustul lecturii si dragostea pentru studiu.[...] am devorat teologii, filozofii, geologii, naturalistii. Am cunoscut, am cugetat, mi-am pierdut credinta.” (pag. 53-57)

  • “- Asadar ma parasesti, ii spuse Maurice. Te-ai hotarat definitiv? Tare ma tem ca intr-o zi ai sa regreti amarnic nesabuinta.
    - Nu trebuie sa privesc inapoi. Adio, Maurice.
    - Adio, Arcadie.
    Dar pe cand ingerul trecea pragul [...] Maurice il chema inapoi:
    - Arcadie!...Nici nu mi-a trecut prin minte!...Nu mai am inger pazitor!
    - Asa e, Maurice, nu mai ai.
    - [...] pierderea ingerului dumitale pazitor te va lipsi de unele ajutoare
    spirituale, de anumite haruri ceresti. Vei avea mai putina tarie sa eviti pacatul. In ce priveste cele ale spiritului, ramai fara vigoare si fara bucurie.
    - Pleci?
    - Adio.
    Arcadie disparu [...].” (pag. 63)

  • “Murim in plina fericire de vechile nefericiri.” (pag. 91)

  • “Îngerii, precum ştiţi, nu mor niciodată. Dar când bronzul, fierul, vârful de diamant sau sabia de foc le sfâşie corpul subtil, simt o durere mai crudă decât pot încerca oamenii, căci carnea le e mai delicată, iar dacă vreun organ esenţial este distrus, cad inerţi, se descompun lent, se resorb în nebuloase şi insensibili, risipiţi, plutesc îndelungate ere prin eterul rece. Şi când în sfârşit îşi recapătă conştiinţa odată cu forma, nu-şi mai regăsesc întreaga memorie a vieţii lor trecute. Precum e şi firesc, îngerii se tem de suferinţă şi până şi cei mai viteji se tulbură la gândul că pot ajunge lipsiţi de lumină şi de dulcea amintire. Dacă ar fi altfel, rasa îngerească n-ar mai cunoaşte nici frumuseţea luptei, nici gloria sacrificiului.” (pag. 106)


  • “Nu e pacat mai mare decat sa te lipsesti de o placere.” (pag. 131)

  • “Iata-te, iata-te! Si te-am cautat atata amar de vreme, Arcadie, in sfarsit, te
    regasesc! Arcadie, mi-ai luat ingerul pazitor, da-mi-l inapoi. [...] Ei bine, oricat de putin m-ai iubi, intoarce-mi-te, ramane-mi. Nu ma pot lipsi de dumneata. Atata vreme cat te-am avut alaturi, nu mi-am dat seama de prezenta dumitale. Dar indata dupa ce ai plecat, am simtit in mine un gol groaznic. Fara dumneata sunt asemeni unui trup lipsit de suflet.
    - Ramai!
    - Nu pot.
    - [...] Ei bine! Striga tanarul Maurice, eu voi fi ingerul tau pazitor! Nu te mai
    parasesc.” (pag. 152)

  • Gilbert des Aubels, ingerul Arcadie
    “- Nu, nu!... Nu vreau sa te iubesc: te-as iubi prea mult!... [...]
    - Nu-i asa ca nu esti inger ? Maurice asa crede, dar atatea mai poate crede Maurice...
    Marturisesti ca ti-ai batut joc de el si ca nu esti inger?
    - Nu nazuiesc decat sa-ti fac placere; voi fi intotdeauna ceea ce vei dori sa fiu.” (pag. 152)

  • “O actiune mareata este alcatuita dintr-o multime de altele mici; cel mai majestuos ansamblu se compune dintr-o mie de detalii infime.” (pag. 191)

  • “Dar ce importanta are faptul ca oamenii nu-i mai sunt supusi lui Ialdabaoth, daca spiritul lui Ialdabaoth inca traieste in ei [...]; ce conteaza ca l-au respins daca nu-i asculta pe demonii care-i invata sa cunoasca adevarurile? ” (pag. 215)
    “ Si Satan se intoarse spre gradinar:
    - Nectarie, tu ai luptat alaturi de mine inca inainte de nasterea lumii. Am fost invinsi pentru ca n-am inteles ca victoria este Spirit [...]” (pag. 215)
Pentru a lăsa un comentariu dă click pe link-ul cu ‘COMENTARII’ de mai jos , urmând a scrie comentariul tău şi a-ţi alege identitatea – semnându-te (dacă selectezi ‘Nume/Adresă URL’), rămânând în anonimat (dacă selectezi ‘Anonim’) sau alegând una dintre celelalte două opţiuni posibile. Mulţumesc anticipat tuturor celor care comentează!


1 comentarii :

Anonim spunea...

19 19 19
ei, uite cu ce ti-ai "umplut" tu timpul;
blogul tau a devenit din unul de matematica unul de literatura;
:))))))))))

Blog Widget by LinkWithin