miercuri, 29 iunie 2011

Traieste intr-un oras "verde"!

Am sa raspund pe parcursul acestei postari la intrebarea
"Care crezi ca sunt cele mai importante masuri pe care autoritatile si locuitorii ar trebui sa le ia pentru a imbunatati calitatea mediului din orasul tau (Baia Mare)?"

Masurile propuse de mine sunt:

1.Amenzi usturatoare acordate celor care arunca mizerie pe jos
Detest sa vad lumea aruncand ambalaje, coji de seminte, mucuri de tigari si alte lucruri pe jos. Ar fi foarte indicat sa se faca filtre ale politiei (politisti imbracati in haine civile sau gardieni publici) care sa dea amenzi usturatoare celor care arunca mizerii pe jos, precum si soferilor care arunca mizerii de pe geamul masinilor, in special mucuri de tigari. Daca s-ar da amenzi vestea s-ar raspandi rapid si lumea s-ar gandi de doua ori inainte sa mai arunce data viitoare pe jos.
Insa pana la realizarea unor asemenea filtre atragerea atentie persoanelor care arunca pe jos ar fi un inceput.
Deasemenea in locurile populate de turisti mesaje ca "Daca ai carat pana aici o punga plina, nu iti va fi greu sa o duci inapoi goala" cred ca ar conduce la existenta unor numar mai mic de gunoaie aruncate pe jos.

2. Piste pentru biciclisti
In orasul meu exista doar doua piste amenajate pentru biciclisti, si nici alea nu sunt foarte lungi.
Pe langa existenta a cat mai multor piste pentru biciclisti, ar trebui oamenii incurajati sa circule mai mult cu bicicletele, existenta unor puncte de unde sa poata inchiria o bicicleta la un pret modic ar fi foarte utile, precum si existenta mai multor locuri de parcare pentru biciclete.
Tot pentru incurajarea oamenilor sa li se formeze o pasiune spre bicicleta ar fi realizarea unor trasee, mai ales ca in imprejurimile orasului meu sunt multe peisaje frumoase de vazut.

3. Reducere emisiilor de noxe
Aceasta actiune este strans legata de cea de mai sus, insa vin in completarea ei prin alte cateva masuri ce s-ar putea lua:
- eficientizarea transportului public in comun - modernizarea lui prin dotare inclusiv cu aer conditionat, marirea numarului lor la orele de varf pentru evitarea inghesuielii astfel incat oamenii sa fie incurajati sa circule mai mult cu mijloacele de trasnport in comun, in detrimentul masinii personale
- amenzi aspre acordate companiilor care polueaza mediul.

4. Reciclarea deseurilor obligatorie
Existenta pubelelor de depozitare separata a gunoaielor: hartie, metal, plasticu si sticla.
Principala problema de mediu a Romaniei este absenta reciclarii materialelor. Prin reciclare s-ar elimina poluarea si-n același timp s-ar conserva resursele naturale. Lumea trebuie sa inteleaga acest lucru!!

5. Existenta a cat mai multor campanii de informare,
de constientizare a populatiei de importanta locuirii intr-un oras curat, precum si a organizarii a cat mai multor campanii de curatare a deseurilor din paduri, de pe marginile raurilor etc..

6. Amplasarea unor numar mai mare de cosuri de gunoi in oras, precum si a mai multor containere, pubele

7. Plantarea de copaci in jurul orasului.
Sunt cu siguranta multe alte masuri care pot fi luate pentru a imbunatati calitatea mediului din orasul meu, insa indiferent de actiune, ceea ce este cel mai important este constientizarea trairii intr-un mediu curat, ecologic. Sper ca natiunea romana e o natiune care se poate educa si peste o anumita perioada voi putea trai intr-un oras cu un mediu mai curat.

Am scris acest articol pentru a evidentia importanta existentei unui mediu curat in orasul meu, precum si pentru a particpa la concursul "Cautam Ambasadori Umbrela Verde in blogosfera!" realizat de umbrelaverde.ro.
Blog Widget by LinkWithin