marți, 30 iunie 2009

Şcoala noastră chiar scoate tâmpiţi ?


Părerile sunt împărţite.
Eu, deşi sincer mi-ar plăcea să cred că nu e aşa – pe zi ce trece îmi dau seama că afirmaţia lui T. Băsescu prinde contur, fiind din ce în ce mai veridică în viziunea mea.


Dar dacă şcoala noastră chiar scoate tâmpiţi - cine e de vină? Profesorii ? Elevii ? Sau mai bine dăm vina pe sistem?

Totuşi consider că nu e atât de important a găsi vinovaţii (probabil că am găsi prea mulţi), cât a încerca a remedia situaţia.


De ce acest post ? Pentru că am rămas uimit de ce am aflat recent în legătura cu bacalaureatul din acest an – de ceea ce mi-a relatat cineva în legătură cu ce s-a întâmplat la o probă scrisă. Adevărul e că nici nu ştiu de ce mă mai surprind anumite lucruri...Doar dacă mă uit puţin în ‘spate’ – la anul 2008 aflu că: ‘la Bacalaureat 2008 se copiază după cărţile cu rezolvări. Ba mai mult, cei care au curajul să anunţe aceste nereguli, sunt daţi afară din comisiile de corectare.’.


Dar să revin la cele relatate de cineva ce era în sala de examen: în timpul examenului de bacalaureat un elev se ridică din banca lui şi merge la o bancă vecină a unei eleve şi se pune să copieze de pe foaia acesteia – la care profesorul supraveghetor îi spune – ‘ei, nici chiar aşa’ – îl trimite la loc şi-i pasează foaia elevei elevului. O alta întâmplare: unei eleve îi este luată ciorna pe care avea nişte subiecte rezolvate de către o altă elevă din faţa ei. Eleva a cărei ciorna îi fusese luată îi cere elevei din faţa ei să-i înapoieze ciorna, însă văzând că nu reuşeşte să o recupereze apelează la ajutorul profesorului supraveghetor care îi spune elevei să-i înapoieze ciorna – ‘dar repede’ – fără a lua nici o măsura asupra faptei comise.


Când am aflat că s-au pus camere de luat vederi mi-am zis: uite o idee bună – însă pe urmă am aflat că le-au pus pe coridoare ... no comment.

Sunt mulţi elevi(e) în ziua de azi care nu ştiu să adune şi să scadă, dar care speră să-şi ia bacalaureatul, elevi(e) care se bazează pe copiat la bacalaureat - la toate materiile - şi care sunt stresati(e) nu din cauza a ceea ce le va cădea la examen, ci din cauză că nu o să aibă de la cine copia – şi mai mult decât atât - doresc să facă şi o facultate.


Citiţi câteva dintre comentariile unor elevi postate la un clip de pe youtube de acum 2 ani şi trageţi concluziile singuri:
- ‘in PTTR am copiat toti masiv!’
- ‘dupa parerea decat un 3 cinstit mai bine un 8 necinstit’
- ‘in 2002 noi am dat 200 mii lei vechi ca sa ne lase sa copiem’.

Totuşi ce nu înteleg e atitudinea profesorilor.


Nu credeti că s-a ajuns totuşi prea departe?


... trăim mare parte din noi în mediocritate ...
Atitudinea conteaza !!! Dar cine o are ??


Deci cine e de vină până la urmă ?


P.S.: Până şi reclamele noastre sunt axate pe ‘doi cai frumoşi’ – atât putem? sau atât merită populaţia ? sau atât duce ? .......

Pentru a lăsa un comentariu dă click pe link-ul cu ‘COMENTARII’ de mai jos , urmând a scrie comentariul tău şi a-ţi alege identitatea – semnându-te (dacă selectezi ‘Nume/Adresă URL’), rămânând în anonimat (dacă selectezi ‘Anonim’) sau alegând una dintre celelalte două opţiuni posibile. Mulţumesc anticipat tuturor celor care comentează!


4 comentarii :

iulia spunea...

Corect ar fi sa spunem ca in scoala intra tampiti si ies si mai tampiti. Nu scoala te face om. Cea mai mare influenta o are familia, cei care te inconjoara de mic. Daca nu ii vezi niciodata pe parintii tai citind, ii vezi doar certandu-se, sau delectandu-se cu stirile de la ora 5, sunt putine sanse sa mergi sa iti cumperi o carte, si sa o si citeti.
Scoala ar trebui sa ne indrume, sa ne arate modeluri de oameni valorosi-profesorii, care nu sunt decat niste vieti oameni nevoiti sa se lupte cu mizeriile de zi cu zi, maruntisuri care ii acapareaza pe toti.
Nu am invatat nimic util in cei 12 ani de scoala. Abea la facultate am ajuns sa dau de minti mai deschise si mai lumintate.
In liceu- chiar daca am fost la cel mai renumit liceu din oras- nu era decat o promenada de haine si papucei la moda, de barfe fara continut, si de prostioare de adolescenti. Profesorii superficiali, cu alte probleme decat modelarea in bine a unei generatii.
Da, scoala noastra naste tampiti, dar nu din greseala, ci pentru ca tocami asta se vrea. Tampitii nu gandesc, si nu au multe nevoi. Tampitii sunt usor de pacalit si de saturat.
Daca vrei sa inveti, trebuie sa fii autodidact.

Tivadar Emanuel spunea...

Iulia imi place din ce in ce mai mult cum gandesti!
Ai fost la Slavici sau la Eminescu? Sau nu am nimerit ?
Eu provin dintr-un orasel aflat la 30 de km de Baia Mare. In clasa a 8-a trebuia sa ma decid la ce liceu sa dau.
Nu stiam bine nici ce profil sa-mi aleg, ce sa mai zic de liceu. Intr-un final am ales profilul si urma sa aleg liceul - puteam
oricare sa-l aleg. La indrumarea surorii mele - l-am ales pe al doilea ca importanta din Baia Mare, tocmai in
ideea ca la celalalt liceu sunt doar copii cu fitze si copii de bani gata. Ajuns la liceu, am remarcat cu stupoare ca si aici
e la fel ca si la celalat - insa din cate am auzit pe perioada celor 4 ani de liceu - dincolo e si mai si.
Cat priveste profesorii - da - multi sunt superficiali, si nu pentru ca nu ar fi ei profesori buni; iti dau doar un exemplu: dascal
foarte bun care nu se streseaza la scoala pentru a putea face fata acasa meditatiilor - pe de o parte ii si inteleg - la ce salarii au...

iulia spunea...

La Eminescu. Dar au trecut deja 3 ani de cand am absolvit.. in perioada aia credeam ca mai rau nu se poate. Anul asta, prin mai,am facut o vizita la liceu, sa le vorbesc elevilor de clasa a 12-a despre facultatea mea. A fost o reintalnire socanta, care mi-a sters orice urma de dor, care mi-a ramas pentru acel loc. Acum e mult, mult mai rau. Si nu au trecut decat 3 ani.

Tivadar Emanuel spunea...

S-a denaturat mult scoala in ultimul timp. Cunosc o doamna profesoara de psihologie iesita in pensie, dar care a fost rugata sa se intoarca la catedra. Mi-a spus ca nu i-a venit sa creada ce a gasit acolo - si nu lipsise decat cativa ani. Mi-a relatat ca i-au trebuit 3 ore ca sa-i lamureasca pe elevi ca la materia ei elevii chiar trebuie sa invete. Si e vorba de un liceu bun din oras (hehe tot Eminescu ii zice - dar spre deosebire de cel din Sm acesta e pe profil uman).

Blog Widget by LinkWithin